29. marts 2024



Du er her: Home > Services > Om seniorinfo.dk > Pressemeddelelser > Læs presse
Læs presse
23-02-2001
 
Pressemeddelelse nr. 12, Hvorfor stiger boligforbruget med alderen?

Skæv fordeling af boliger

Boligforbuget stiger med alderen - Måske fordi ældre ikke har råd til en mindre bolig?

af Jørgen Vesta http://www.seniorinfo.dk

Den er gal med boligmarkedet. Nu dokumenteres det endnu engang fra uventet side. Ældreboligrådet har netop offentliggjort rapporten "Det fremtidige behov for plejeboliger", der i tørre tal hentet fra en specialkørsel af Danmarks Statistik, belyser de nuværende og kommende ældregenerationers boligforhold.

Hvor de 40- årige har et gennemsnitligt forbrug på 48 m2, er forbruget for de 80- årige 27 m2 større. Boligforbruget er konstant stigende med alderen, uanset boligform. For hele befolkningen udgør de enliges m2 boligforbrug i gennemsnit 71 m2 i 2000, mens m2- forbruget for par udgør 45 m2.

Hvorfor ?
Hvorfor frådser de ældste med pladsen på netop det tidspunkt i tilværelsen, hvor det for de fleste betyder mere at bo i en overskuelig og funktionel bolig, der er specielt er egnet til ældre?

Karakteristisk for de ældre er en kraftig overrepræsentation af enlige, samt at frekvensen af enlige er stigende med alderen - ikke mindst som følge af ægtefællens død. Netop dette kunne formode, at de ældste vil være ekstra ivrig for at flytte til en mere ældreegnet bolig.

Når det ikke sker, må man formode, at det skyldes en kombination af 2 forhold. De ældre har ikke råd til at fraflytte de store boliger, fordi huslejen i det ældreegnede byggeri hyppigst er meget dyrere. De ældre evner ikke på grund af fysisk og psykisk svækkelse det store praktiske og psykiske arbejde, som det at gennemføre en flytning, er.

Forhenværende By- og Boligminister Jytte Andersen har måske ret, når hun siger, at der er behov for nogle tilskud til at hjælpe de ældre til en mere ældreegnet bolig. Måske kan nogle af de store frigjorte lejligheder så ombygges til små seniorbofællesskaber.

Citat, helt eller delvist er tilladt med kildeangivelse www.seniorinfo.dk

Yderligere informationer fra

Jørgen Vesta
seniorinfo.dk
Rungsted Strandvej 292
DK-2970 Hørsholm

Telefon 45 76 45 22
Telefax 45 76 45 33
 




copyright 1999-2024 seniorinfo.dk Fortæl en ven | Kontakt os | Webmaster
Udviklet af Vesta - Datanet e-Solutions